Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Svatý Kryštof – za patronem všech cestovatelů

Svatý Kryštof je jedním z dvojice ostrovů tvořících malý ostrovní stát Svatý Kryštof a Nevis. Leží v Karibském moři a je součástí Závětrných ostrovů spadajících do oblouku sopečných vrcholů zvaných Malé Antily. Ostrov ve tvaru pulce je pokrytý horami, bujnou vegetací a lemován nádhernými plážemi – tyto ideální podmínky z něj udělaly turistický ráj.

Ostrov Svatý Kryštof byl původně pojmenován indiánským názvem Liamuiga, což je překládáno jako „úrodná země“. V roce 1493 však proplouval kolem něj mořeplavec Kryštof Kolumbus a pojmenoval ostrov po svém patronovi San Cristóbal, tedy Svatý Kryštof. Ten je již odnepaměti jedním z nejoblíbenějších a nejuctívanějších křesťanských světců a stal se i patronem všech cestovatelů. V 16. století se na ostrově usadili britští kolonisté, kteří zde začali pěstovat tabák. Nakonec na Svatém Kryštofu vytvořili základnu pro kolonizaci ostatních Závětrných ostrovů. Španělské jméno ostrova bylo poangličtěno a zkráceno na dnešní Saint Kitts.

Svatý Kryštof

Ostrov se snažili okupovat také Francouzi, protože v nich viděli obrovský obchodní potenciál. Svatý Kryštof i sousední Nevis byli totiž důležitými producenty cukru. Jednotlivé části ostrova tak byly střídavě pod anglickou a francouzskou nadvládou. Nakonec si Britové svou svrchovanost nad ostrovy zajistili v roce 1783 Versailleskou smlouvou. Když v první polovině 19. století začalo docházet k úpadku obchodu s cukrem, ostrov pomalu opouštěli bohatí plantážníci a obyvatelé Svatého Kryštofa byli najednou nuceni postarat se sami o sebe.

Na Svatém Kryštofu s rozlohou 176 km čtverečních dnes žije okolo 40 tisíc obyvatel, kteří se nazývají Kittians. Dvě třetiny z nich obývají hlavní město Basseterre a jeho okolí. Basseterre je plné života, protínají jej uličky lemované obchůdky a restauracemi, na každém kroku narazíte na nějaké tržiště a večer se můžete bavit při posezení u tradiční hudby. Původně bylo Basseterre francouzskou osadou, název tohoto hlavního města je možné doslovně přeložit jako „nízká země“. Rozkládá se v širokém zálivu na úpatí pohoří Southeast Range. Britové přesunuli hlavní město z osady Old Road do Basseterre v roce 1727. Většina domů, které dnes tvoří centrum města, však vznikla až po velkém požáru roku 1867.

Svatý Kryštof

Střed města je rozdělen na dvě části – jakési srdce Basseterre tvoří kulaté náměstí The Circus uprostřed kterého stojí viktoriánská hodinová věž. Druhým centrem je pak travnaté náměstí Independece Square, které v minulosti sloužilo pro trh s otroky. Náměstí dominuje vesele natřená fontána s palmami a roste zde také národní strom sapan, který se v létě rozzáří záplavou rudých květů. Východní stranu náměstí zdobí římskokatolický kostel, který byl založen v roce 1670 a od té doby byl již několikrát přestavěn. Na jižní straně byl pak vystavěn georgiánský Old Georgian House, který vypadá, jako by jej sem přenesli ze střední Anglie.

Na basseterrském nábřeží najdeme terminál velkých výletních lodí, který se nazývá Port Zante, menší jachetní přístaviště, nákupní středisko a velkou obchodní zónu. Nedávno byla restaurována budova staré státní pokladny Old Treasury Building, ve které jsou dnes uloženy sbírky Národního muzea. V okolí hlavního města se rozkládají ty nejkrásnější pláže ostrova a nachází se zde rovněž množství hotelů. Na plážích najdete restaurace, bary, funguje zde potápěčský servis, nabízí se možnost šnorchlování, pronájmu kajaků a prken na windsurfing.

Svatý Kryštof

Severní část ostrova Svatý Kryštof je poseta několika historickými památkami a plantážními domy, které jsou zasazeny do nádherné krajiny. Turisticky zajímavá je železnice St. Kitts Scenic Railway, která vozí zájemce místy, kudy se dopravuje cukr. Rozhodně se také vyplatí si půjčit auto a vydat se z Basseterre po pobřežní silnici na severozápad podél karibského pobřeží. Jižně od vesničky Challengers se nachází mys Bloody Point, tedy Krvavý mys, jenž byl v minulosti dějištěm posledního krvavého střetu mezi evropskými přistěhovalci a karibskými indiány. První trvalou britskou osadou a také hlavním městem ostrova byl Old Road Town, v jehož blízkosti je možné najít v balvanech vyryté indiánské symboly.

Svatý Kryštof

Střed ostrova pokrývá Centrální pohoří (Central Range), kterému dominuje nejvyšší vrchol Mount Liamuiga s nadmořskou výškou 1156 metrů. U pobřeží ve střední části ostrova najdeme farní kostel St. Thomas Parish Church, na jehož zarostlém hřbitově se nachází hrobka sira Thomase Warnera, který přivedl na ostrov první britské kolonisty. Nedaleko městečka Sandy Point Town vyčnívá nad okolní krajinu mohutný vulkanický kopec Brimstone Hill, z něhož se naskýtá krásný výhled na nedaleké nizozemské Návětrné ostrovy Sint Eustatius a Saba.

Obrovská pevnost, jejíž areál tvoří národní park Brimstone Hill Fortress National Park je zapsána na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO. Pevnost se rozkládá na ploše 15 hektarů v nadmořské výšce 240 metrů. V roce 1690 ji v těchto místech postavili Angličané a nazývali ji „karibským Gibraltarem“. Pevnost, která byla postavena z černého čediče, byla dlouho považována za nedobytnou. V roce 1782 ji však zdolalo 8 tisíc francouzských vojáků. Pevnost tehdy bránila asi tisícová britská posádka a trvalo dlouhý měsíc, než se vzdala. Nepřetržitým bombardováním však byly prolomeny dva metry silné hradby a uvnitř byly zničeny všechny budovy. Britové tuto pevnost získali zpět až na základě smlouvy z roku 1794. Poté znovu vybudovali její opevnění i vnitřní pevnost Fort George Citadel, která je dnes obklopená děly. Další zajímavostí v severní části Svatého Kryštofa jsou plantáže Rawlins Plantation nedaleko vesnice St. Paul´s. Dále na východním pobřeží stojí za vidění rozeklané černé skály Black Rocks. Skály tvoří ztuhlá láva pocházející ze sopky Mount Liamuiga.

Svatý Kryštof

Jižně od rušného hlavního města Basseterre se rozkládá záliv Frigate Bay, který je lemován hotelovými řetězci a najdete zde i 18 jamkové golfové hřiště patřící pod Royal St. Kitts Golf Club. V těchto místech se táhnou po obou stranách pevninské šíje krásné písečné pláže. Karibská pláž na jižní straně patří mezi nejrušnější pláže ostrova. Na tomto širokém písečném pásu najdete plážový bar i několik restaurací. Na opačné straně jsou pláže ostrova již omývány Atlantským oceánem a pobřeží je zde trochu divočejší. Oblast si proto oblíbili surfaři. Také plavání je zde však bezpečné, protože se zde nenacházejí žádné spodní proudy. Z důvodu výskytu nebezpečných proudů se nedoporučuje plavat pouze v zálivu North Friar´s Bay. Na protější straně, na pláži zvané South Friar´s Bay je však hladina klidná, protože pláž je vmáčknutá mezi palmy.

Hlavní silnice se v délce 15 kilometrů táhne až na samotný jih ostrova a prochází mezi starými solnými rybníky, které rádi navštěvují brodiví ptáci. Spatřit zde můžeme zejména volavky balancující na zádech dobytka pasoucího se u silnice. Svatý Kryštof na jihu odděluje od sousedního Nevisu úžina The Narrows. Na tomto jižním pobřeží se nachází malé a turisty příliš nevyužívané pláže Major´s Bay, Banana Bay, Turtle Bay a Cockleshell Bay.

- jap -

Článek byl zobrazen 22 822 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko